In conditiile prevazute la art. 24 alin. (9) si (10) din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat isi exprima optiunea pentru:
- acordarea gratuitatii la transportul interurban;
Potrivit prevederilor art.24 alin.(1) – (6) din din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de gratuitatea transportului interurban , in Romania, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului de tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, urmatoarele categorii de persoane:
- persoanele cu handicap grav;
- persoanele cu handicap accentuat;
- insotitorii persoanelor cu handicap grav, numai in prezenta acestora;
- asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav;
- insotitorii copiilor cu handicap accentuat, numai in prezenta acestora;
- persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa;
- asistentii persoanali sau insotitorii persoanelor cu handicap care necesita hemodializa.
Operatorii de transport interurban pot presta serviciile de transport pentru beneficiarii Legii nr. 448/2006 numai in baza conventiilor incheiate cu DGASPC Dolj.
Societatile de transport, care asigura transportul gratuit al persoanelor cu handicap, asistentilor personali, insotitorilor si reprezentantilor legali ai acestora:
TRNSPORT FEROVIAR
- C. SOFTRANS S.R.L.
- C. TRNSFEROVIAR CALATORI S.R.L.
- C. INTERREGIONAL CALATORI S.R.L.
- C. REGIO CALATORI S.R.L.
- C. SNTFC CFR CALATORI
TRANSPORT AUTO
- C. DACOS S.R.L.
- C. ANTARES S.R.L.
Documentele necesare eliberarii biletelor de calatorie gratuita sunt, dupa caz, urmatoarele:
Act de identitate original: persoana cu handicap/asistent personal al persoanei cu handicap /insotitorul persoanei cu handicap/ reprezentantul legal al persoanei cu handicap.
Cerere privind exprimarea optiunii (Anexa nr.2)
- acordarea de bonuri de carburant pe suport de hartie, denumite in continuare bonuri de carburant (Anexa nr.2 +Anexa nr.4) ;
- acordarea de bonuri valorice pe suport electronic, denumite in continuare card de carburant; ( Anexa nr.2 + Anexa nr.5)
- decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau insotitorului, a parintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii. ( Anexa nr. 2 + Anexa nr.3)
Anexa nr.2 - cerere pentru exprimarea optiunii - se face pe an calendaristic in functie de valabilitatea certificatului de incadrare in grad de handicap, aceasta fiind datata si semnata de catre persoana care o completeaza.
La inregistrarea cererii la DGASPC Dolj- Serviciul Evidenta si Plata Beneficii de Asistenta Sociala (camera nr. 40), persoanele indreptatite prezinta documentele de identitate in original, precum si documentele prin care persoana este desemnata reprzentant legal sau documentul care face dovada reprezentativitatii.
Daca a fost exprimata optiunea pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport de hartie, denumite in continuare bonuri de carburant, acordarea de bonuri valorice pe suport electronic, denumite in continuare card de carburant acordarea de bonuri valorice pe suport electronic, denumite in continuare card de carburant sau decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau insotitorului, a parintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii, nu se mai acorda bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav.
Anexa nr.3 - cerere pentru decontarea carburanului- se depune la sediul DGASPC Dolj- Serviciul Evidenta si Plata Beneficii de Asistenta Sociala (camera 40), in termen de 60de zile de la data efectuarii alimentarii la care se anexeaza urmatoarele documente:
- bonul/bonuri fiscal(e) de carburant, emis(e) de societatile de distributie a produselor petroliere ( stampilate), in original;
- document de cont bancar (extras de cont) cu indicarea contului IBAN (pe numele persoanei adulte cu handicap si pe numele reprezentantului legal pentru minorul cu handicap) unde se va vira contravaloarea decontului de carburant.
Pentru cheltuielile necesare alimentarii cu carburant si/sau alimentarii mijloacelor de transport electrice, care nu depasesc suma de :
- 1500lei, in cazul persoanelor cu handicap grav;
- 750 lei, in cazul persoanelor cu handicap accentuat.
Acordarea de bonuri de carburant, alimentarea cardurilor de carburant sau decontarea carburantului se face astfel:
- semestrial, daca documentul care atesta incadrarea in grad de handicap are valabilitate permanenta;
- trimestrial sau proportional cu numarul de luni caracteristice in perioada de valabilitate a documentului/documentelor care atesta incadrarea in grad de handicap, intr-un an calendaristic.
Dreptul nu poate fi exercitat dupa expirarea perioadei de valabilitate a documentului/documentelor de incadrare in grad de handicap.
Neexercitarea acestui drept, de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat, in anul curent nu poate fi reportat pentru anul calendaristic urmator.