Home   |   Harta site     

Centrul de Consiliere pentru Agresori in Situatii de Violenta Domestica sau Violenta impotriva Femeilor



           



CENTRUL PENTRU CONSILIEREA AGRESORILOR 

IN SITUATII DE VIOLENTA DOMESTICA

 

 

 

SEMNE ALE AGRESIVITATII, VIOLENTEI DOMESTICE SI FURIEI

 

Un comportament agresiv incalca granitele sociale, poate duce la ruperea relatiilor cu cei din jur si devine o problema atunci cand izbucnirile agresive au loc in mod frecvent sau cand efectele lor produc daune prea mari, intrucat vine la pachet si cu dificultati de control al propriilor reactii.

          Forme ale comportamentului agresiv sunt: tipete, injurii, insulte, comentarii rasiale, religioase, etnice sau sexuale, amenintari verbale, gesturi de amenintare, apeluri telefonice si mesaje de hartuire, alte forme de hartuire, santaj si abuz emotional.

Principalele complicatii ale unui comportament agresiv sunt:

  • Dificultati de relationare la locul de munca, la scoala, in familie sau societate;
  • Intreruperea relatiilor personale;
  • O relatie problematica parinte-copil;
  • Exmatricularea sau pierderea locului de munca;
  • Consum si abuz de droguri si alcool;
  • Risc crescut de vatamare corporala;
  • Auto-vatamare;
  • Incalcarea legii, care poate duce la pedeapsa cu inchisoarea.

 

Violenta domestica include vatamarea fizica, amenintarile directe si indirecte, controlul exercitat asupra celeilalte persoane, distrugerea obiectelor acesteia, izolarea ei sociala, abuzul emotional si psihologic, agresiunea sexuala

 

          Semne ale problemelor de furie:

  • Agresiunea violenta este declansata chiar si de motivele nesemnificative;
  • Evitarea responsabilitatii dand vina pe altii;
  • Izbucniri frecvente de furie care sunt disproportionate cu motivul;
  • Concentrarea constanta pe experientele negative;
  • Existenta sentimentului constant de iritare sau frustrare;
  • Incapacitatea de a controla furia sau de a exprima constructiv emotia.

 

SOLUTII PENTRU STAPANIREA FURIEI

Indiferent daca te lupti singur cu gestionarea furiei sau daca ai o persoana draga care are nevoie de ajutor, consilierea psihologica pentru managementul furiei poate fi o solutie eficienta.

CE ESTE CONSILIEREA PENTRU MANAGEMENTUL FURIEI

Consilierea pentru managementul furiei se refera la procesul de invatare a controlului asupra furiei. Procesul include calmarea si tratarea emotiei in mod productiv. Consilierea pentru managementul furiei abordeaza repercusiunile furiei prin terapie cognitiva si comportamentala.

BENEFICIILE GESTIONARII FURIEI

Consilierea pentru stapanirea furiei ii ajuta pe oameni sa preia controlul asupra vietii lor si sa depaseasca sentimentele puternice declansate de furie. Astfel, se imbunatatesc stilul de viata si relatiile, se dezvolta o mai buna intelegere a sinelui, precum si modalitatea de gestionare a factorilor declansatori negativi.


1. Empatie imbunatatita 

De multe ori, furia este declansata de lipsa de intelegere. Consilierea va ajuta la practicarea empatiei care imbunatateste rabdarea si intelegerea celeilalte parti. Prin posibilitatea de a vedea o situatie din perspectiva altuia, urmarile furiei pot fi inlocuite cu intelegerea empatica.

 

2. Noi perspective si o judecata mai buna

Procesul de consiliere te aduce fata in fata cu sursa furiei si cu diferitele cauze declansatoare. Intelegerea acestor perspective este benefica pentru imbunatatirea constientizarii de sine si reducerea episoadelor de izbucnire a furiei.

 

3. Mai putin stres

Un beneficiu direct al invatarii modului de stapanire a furiei este reducerea stresului. Cand emotiile nu iti controleaza gandirea, atunci poti sa respiri mai adanc si sa lasi stresul sa treaca. Acest lucru se datoreaza in mare masura constientizarii care reduce posibilitatea de a te gasi intr-o situatie stresanta si potential furioasa.


 4. Recunoasterea responsabilitatii

O mare parte a terapiei de management al furiei implica invatarea modalitatilor de asumare a responsabilitatii pentru emotiile simtite si comportamentul ulterior pe care acestea il declanseaza. Astfel, oamenii pot evalua o situatie in mod onest si isi pot asuma responsabilitatea atunci cand este necesar, fara a muta vina asupra altei persoane sau situatii.


5. Sanatate mai buna

In general, stapanirea furiei are ca rezultat un stil de viata mai sanatos si acest lucru se datoreaza in mare parte reducerii stresului. Cand inveti sa-ti gestionezi furia si sa reduci stresul, atunci scade tensiunea arteriala si riscul afectiunilor cardiace.

 

Intrucat avem convingerea ca violenta domestica nu se trateaza tot cu violenta sau cu nepasare, in cadrul DGASPC Dolj, a fost creat si functioneaza un nou serviciu social destinat agresorilor in situatii de violenta domestica. Acest serviciul social pune accentul pe activitati de consiliere acordate agresorilor in situatii de violenta domestica, astfel incat beneficiarii sa constientizeze efectele negative ale manifestarii agresivitatii si sa isi poata corecta comportamentul.

 

Pentru a aduce schimbari pozitive in viata ta, in cadrul Centrului de consiliere sunt oferite urmatoarele servicii:

•    Consiliere psihologica a agresorilor in situatii de violenta domestica pentru eradicarea comportamentului violent si de control asupra membrilor familiei;

•    Consiliere si educatie pentru dezvoltarea abilitatilor de viata prosociala, controlul furiei, solutii si modalitati de gestionare a starilor conflictuale, comunicare non-violenta;

•    Sprijin pentru reabilitarea, reinsertia si integrarea sociala a beneficiarilor;

•    Informatii cu privire la egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, drepturile omului, legislatie nationala in domeniu.

 

 

Centrul de consiliere pentru agresori deschis in cadrul DGASPC Dolj functioneaza cu un program de 4 ore pe zi, de luni pana vineri, fiind acordate servicii atat persoanelor care se adreseaza in mod voluntar, cat si celor care au o recomandare ori o obligatie stabilita in acest sens printr-o hotarare judecatoreasca. 

Date de contact : 

Adresa: Bd. Nicolae Titulescu nr. 22, Municipiul Craiova, Judetul Dolj

Telefon: 0755 055 684                     

 

Centrul pentru consiliere agresorilor a fost infiintat prin proiectul ”Sprijin pentru implementarea Conventiei de la Istanbul in Romania”, implementat de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) si beneficiaza de un grant in valoare de 2.500.000 de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene in cadrul Programului Justitie. Obiectivul principal al proiectului este de a sprijini autoritatile administratiei publice din Romania in adoptarea unei actiuni coordonate pentru abordarea provocarilor reprezentate de punerea in aplicare a Conventiei de la Istanbul, ratificata de Romania prin Legea nr. 30/2016.

 

Working together for a green, competitive and inclusive Europe


        

 

Logo